Mišel: Uskoro razmatranje početka pregovora o pristupanju Moldavije EU

Srna
Foto: Arhiva

KIŠINjEV - Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel najavio je da će uskoro biti razmatrano pitanje početka razgovora o učlanjenju Moldavije u EU.

"Moldavija je već uložila značajne napore i važno je da nastavi da sprovodi devet koraka /koji doprinose pristupanju EU/ iz mišljenja Evropske komisije", izjavio je Mišel na konferenciji za novinare tokom posjete Moldaviji.

On je rekao da je sa predsjednikom Moldavije Majom Sandu detaljno razgovarao o pomenutim pitanjima, a posebno o sveobuhvatnoj reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i depolitizaciji državnih institucija.

"Moldavija može da računa na punu podršku EU i na vaš put ka porodici Unije", naglasio je Mišel.

Mišel je istakao da je razgovarao i o pripremama za samit Evropske političke zajednice, koji je zakazan za 1. jun i za koji on tvrdi da će biti važan politički trenutak da se sastanu države koje podržavaju stabilnost i bezbjednost u Evropi, javio je TASS.

Predsjednik Evropskog savjeta naveo je da Rusija, kako je on to formulisao, "pokušava da destabilizuje Moldaviju, koristeći energiju i kibernetičke napade, te organizujući proteste i druge aktivnosti za ometanje".

Mišel je obećao političku i finansijsku podršku Moldaviji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana