Мишел: Ускоро разматрање почетка преговора о приступању Молдавије ЕУ

Srna
Foto: Arhiva

КИШИЊЕВ - Предсједник Европског савјета Шарл Мишел најавио је да ће ускоро бити разматрано питање почетка разговора о учлањењу Молдавије у ЕУ.

"Молдавија је већ уложила значајне напоре и важно је да настави да спроводи девет корака /који доприносе приступању ЕУ/ из мишљења Европске комисије", изјавио је Мишел на конференцији за новинаре током посјете Молдавији.

Он је рекао да је са предсједником Молдавије Мајом Санду детаљно разговарао о поменутим питањима, а посебно о свеобухватној реформи правосуђа, борби против корупције и деполитизацији државних институција.

"Молдавија може да рачуна на пуну подршку ЕУ и на ваш пут ка породици Уније", нагласио је Мишел.

Мишел је истакао да је разговарао и о припремама за самит Европске политичке заједнице, који је заказан за 1. јун и за који он тврди да ће бити важан политички тренутак да се састану државе које подржавају стабилност и безбједност у Европи, јавио је ТАСС.

Предсједник Европског савјета навео је да Русија, како је он то формулисао, "покушава да дестабилизује Молдавију, користећи енергију и кибернетичке нападе, те организујући протесте и друге активности за ометање".

Мишел је обећао политичку и финансијску подршку Молдавији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана