Mekejn: Uvešćemo nove sankcije Rusiji po svaku cijenu!

Srna
Mekejn: Uvešćemo nove sankcije Rusiji po svaku cijenu!

Vašington - "Antiruski jastrebovi", odnosno senatori iz redova republikanaca i demokrata, žele nove sankcije protiv Rusije, a pošto Senat, za sada, ne namjerava njihovo proširivanje, najavljuju da će smisliti način na koji bi one mogle biti usvojene.

Senator Džon Mekejn, najveći zagovornik sankcija, navodi da će on i njegove kolege tražiti "druge načine" za uvođenje sankcija.

On i senator Lindsi Grejem "potrudiće" se da naprave "sistematizaciju postojećih sankcija" i da uvedu nove, najavljuje Mekejn.

"Prošlo je šest mjeseci otkako je Rusija napala temelje naše demokratije uplitanjem u izbore. Administracija /bivšeg američkog predsjednika Baraka/ Obame je nakon toga žudarila Rusiju po prstimaž, ali Kongres nije poduzeo ništa", smatraju ovi senatori.

Međutim, ni Mekejn, ni FBI, ni predstavnici nekoliko kongresnih odbora koji sprovode istrage, nisu do sad iznijeli nikakve dokaze o ruskom uplitanju u izbore.

Jedan od prijedloga za nove sankcije jeste zabrana američkim građanima da učestvuju u projektima koji su povezani sa eksploatacijom nafte u Rusiji. Taj prijedlog iznijela je Maksin Voters iz Demokratske strane.

Ona navodi da treba zabraniti građanima SAD licence i druge dozvole za učestvovanje u projektima koji su u vezi sa eksploatacijom nafte metodom podvodnog bušenja /uključujući arktički epikontinentalni pojas/ ili iz slojeva uljnog škriljca.

Posebno, ako rezultat njihovog učešća može biti proizvodnja nafte na teritoriji Rusije ili u morskim rejonima pod njenom kontrolom, navodi se u prijedlogu zakona.

Prema mišljenju stručnjaka, Vatersova se pribojava da bi bivši direktor "Eksonmobila", a sada državni sekretar SAD Reks Tilerson, mogao uticati na odluku administracije povodom antiruskih sankcija.

Tilerson je pod zakletvom ranije rekao da nije učestvovao u lobiranju ukidanja antiruskih sankcija, a nakon stupanja na dužnost više puta je rekao da ne vidi razlog za njihovo ukidanje, piše list "Hil".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana