Međunarodni dan starijih lica: Zdravim starenjem do dužeg života

Srna
Međunarodni dan starijih lica: Zdravim starenjem do dužeg života

SARAJEVO- Populaconi fond UN (UNFPA) pozvao je domaće i međunarodne aktere da se aktivno uključe u promovisanje zdravog i aktivnog starenja, već od mladosti, s obzirom na to da je zdravo, obrazovano i aktivno stanovništvo presudno za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Iz UNFPA je, povodom 1. oktobra - Međunarodnog dana starijih lica, saopšteno da je udio starijih lica u BiH povećan sa pet odsto u 1971. godini na 14,2 odsto u 2013. godini.

Projekcije populacije pokazuju da će udio starijih lica u BiH i dalje rasti i do 2050. godine dostići oko 37 odsto ukupnog stanovništva, usljed niske stope fertiliteta i emigracije kvalifikovanih mladih lica.

Uz povećanje udjela starijih lica u društvu i njihovih ranjivosti, posebno onih koje su povezane sa pandemijom bolesti kovid 19, povećavaće se i troškovi usluga zdravstvene i socijalne zaštite koje im se pružaju.

Predstavnik UNFPA Džon Kenedi Mosoti poručuje da je ponosan što je do danas u BiH otvoreno 17 centara za zdravo starenje i što se svaki mjesec svjedoči otvaranju novih centara.

"Nadamo se i da će novi centri za zdravo starenje biti otvoreni u svakoj opštini, kao i u drugim zemljama regije", izjavio je Mosoti.

S ciljem promovisanja zdravog i aktivnog starenja, Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je u saradnji sa UNFPA i Univerzitetskim koledžom u Londonu sprovelo istraživanje radi projektovanja zdravstvenih koristi za korisnike centara za zdravo starenje u BiH.

Glavni istraživač Tara Kek, profesor sa Univerzitetskog koledža u Londonu, rekla je da je iz tog istraživanja jasno da centri za zdravo starenje pružaju starijim licima mogućnost da učestvuju u aktivnostima koje su presudne za zdravo starenje, kao što su preventivno-korektivna gimnastika i razvoj društvenih mreža.

"Te aktivnosti su povezane sa smanjenjem smrtnosti za 35-45 odsto u periodu od sedam godina i odgađanjem razvoja bolesti povezanih sa životnom dobi za gotovo dvije godine", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana