Међународни дан старијих лица: Здравим старењем до дужег живота

Срна
Међународни дан старијих лица: Здравим старењем до дужег живота

САРАЈЕВО- Популацони фонд УН (УНФПА) позвао је домаће и међународне актере да се активно укључе у промовисање здравог и активног старења, већ од младости, с обзиром на то да је здраво, образовано и активно становништво пресудно за остваривање циљева одрживог развоја до 2030. године.

Из УНФПА је, поводом 1. октобра - Међународног дана старијих лица, саопштено да је удио старијих лица у БиХ повећан са пет одсто у 1971. години на 14,2 одсто у 2013. години.

Пројекције популације показују да ће удио старијих лица у БиХ и даље расти и до 2050. године достићи око 37 одсто укупног становништва, усљед ниске стопе фертилитета и емиграције квалификованих младих лица.

Уз повећање удјела старијих лица у друштву и њихових рањивости, посебно оних које су повезане са пандемијом болести ковид 19, повећаваће се и трошкови услуга здравствене и социјалне заштите које им се пружају.

Представник УНФПА Џон Кенеди Мосоти поручује да је поносан што је до данас у БиХ отворено 17 центара за здраво старење и што се сваки мјесец свједочи отварању нових центара.

"Надамо се и да ће нови центри за здраво старење бити отворени у свакој општини, као и у другим земљама регије", изјавио је Мосоти.

С циљем промовисања здравог и активног старења, Удружење Партнерство за јавно здравље је у сарадњи са УНФПА и Универзитетским колеџом у Лондону спровело истраживање ради пројектовања здравствених користи за кориснике центара за здраво старење у БиХ.

Главни истраживач Тара Кек, професор са Универзитетског колеџа у Лондону, рекла је да је из тог истраживања јасно да центри за здраво старење пружају старијим лицима могућност да учествују у активностима које су пресудне за здраво старење, као што су превентивно-корективна гимнастика и развој друштвених мрежа.

"Те активности су повезане са смањењем смртности за 35-45 одсто у периоду од седам година и одгађањем развоја болести повезаних са животном доби за готово двије године", навела је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана