Matembo:Dokumentacija hrvatskih parova o usvajanju kongoanske dece bila lažna

Tanjug
Matembo:Dokumentacija hrvatskih parova o usvajanju kongoanske dece bila lažna

ŽENEVA/ZAGREB - Državni sekretar zambijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Dickson Matembo izjavio je da su kongoanske vlasti utvrdile da je dokumentacija četiri hrvatska bračna para o usvanju dece bila lažna.

On je to rekao na sjednici Odbora UN za prisilne nestanke u Ženevi na kojoj je bilo riječi o slučaju četiri hrvatska bračna para uhapšena u Zambiji uz optužbe za trgovinu ljudima, odnosno decom, prenosi hrvatski portal Indeks.

-Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova grupa s decom prešla granicu.... Sprovedena je istraga, a  kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna - rekao je Matembo.

Vlasnik sirotišta iz kojeg su odvedena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu. Decu je zaštitilo Ministarstvo zajednice i socijalne zaštite u saradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za brigu o djeci.

-Djeca su morala da budu predata kongoanskoj vladi - rekao  je Matembo.

Hrvati uhapšeni u Zambiji pod sumnjom na trgovinu decom i dalje čekaju ročište, koje bi prema poslednjim najavama moglo biti tek u maju.

Uhapšena osmorka brani se sa slobode, a slučaj je u međuvremenu prebačen sa Opštinskog na Visoki sud, podsjeća portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana