Матембо:Документација хрватских парова о усвајању конгоанске деце била лажна

Танјуг
Матембо:Документација хрватских парова о усвајању конгоанске деце била лажна

ЖЕНЕВА/ЗАГРЕБ - Државни секретар замбијског Министарства унутрашњих послова Дицксон Матембо изјавио је да су конгоанске власти утврдиле да је документација четири хрватска брачна пара о усвању деце била лажна.

Он је то рекао на сjедници Одбора УН за присилне нестанке у Женеви на којој је било ријечи о случају четири хрватска брачна пара ухапшена у Замбији уз оптужбе за трговину људима, односно децом, преноси хрватски портал Индекс.

-Замбијски гранични службеници прегледали су њихову документацију и контактирали службенике Конга. Та су дјеца из сиротишта. Ово није био први пут да је ова група с децом прешла границу.... Спроведена је истрага, а  конгоанске власти су утврдиле да је њихова документација лажна - рекао је Матембо.

Власник сиротишта из којег су одведена та дјеца био је у бијегу, а случај је сада на суду. Децу је заштитило Министарство заједнице и социјалне заштите у сарадњи с конгоанским властима надлежним за бригу о дјеци.

-Дјеца су морала да буду предата конгоанској влади - рекао  је Матембо.

Хрвати ухапшени у Замбији под сумњом на трговину децом и даље чекају рочиште, које би према последњим најавама могло бити тек у мају.

Ухапшена осморка брани се са слободе, а случај је у међувремену пребачен са Општинског на Високи суд, подсјећа портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана