London nabavlja brodove za zaštitu podvodne infrastrukture

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON - Velika Britanija nabaviće dva specijalizovana broda kako bi zaštitila svoju podvodnu infrastrukturu, kao što su kablovi i cjevovodi, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas, nakon što je prošle nedelje došlo do curenja na gasovodu Sjeverni tok iz Rusije u Evropu.

Govoreći na konferenciji Konzervativne stranke u Birmingemu, Volas je govorio o ''misterioznoj šteti'' koja je nanijeta gasovodima i ocijenio da pretnja britanskoj infrastrukturi dolazi iz Rusije.

''To bi trebalo da nas podsjeti koliko su naša ekonomija i infrastruktura ranjive za takve hibridne napade. Naš internet i naša energija se u velikoj mjeri oslanjaju na cjevovode i kablove. Rusija ne krije svoju sposobnost da cilja takvu infrastrukturu", rekao je Volas, prenosi Rojters.

Najavio je da će prvi višenamjenski brod za istraživanje morskog dna biti kupljen ove godine i da će biti operativan do kraja sledeće godine, dok će drugi brod biti izgrađen u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zemlje EU smatraju da su cijevi Sjevernog toka oštećene sabotažom, za koju nisu okrivile Rusiju, dok je Moskva za kvar na gasovodu optužila Zapad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana