Лондон набавља бродове за заштиту подводне инфраструктуре

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Велика Британија набавиће два специјализована брода како би заштитила своју подводну инфраструктуру, као што су каблови и цјевоводи, саопштио је данас министар одбране Бен Волас, након што је прошле недеље дошло до цурења на гасоводу Сјеверни ток из Русије у Европу.

Говорећи на конференцији Конзервативне странке у Бирмингему, Волас је говорио о ''мистериозној штети'' која је нанијета гасоводима и оцијенио да претња британској инфраструктури долази из Русије.

''То би требало да нас подсjети колико су наша економија и инфраструктура рањиве за такве хибридне нападе. Наш интернет и наша енергија се у великој мјери ослањају на цјевоводе и каблове. Русија не крије своју способност да циља такву инфраструктуру", рекао је Волас, преноси Ројтерс.

Најавио је да ће први вишенамјенски брод за истраживање морског дна бити купљен ове године и да ће бити оперативан до краја следеће године, док ће други брод бити изграђен у Уједињеном Краљевству.

Земље ЕУ сматрају да су цијеви Сјеверног тока оштећене саботажом, за коју нису окривиле Русију, док је Москва за квар на гасоводу оптужила Запад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана