London: Džonson prijavio avans od 2,82 miliona evra za govorničke angažmane

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

LONDON- Bivši britanski premijer Boris Džonson prijavio je avans od oko 2,82 miliona evra za govorničke angažmane dogovorene preko agencije Hari Voker, objavio je danas Tajms.

Prema registru finansijskih interesa poslanika, bivši premijer je uplatu primio 3. januara kao avans za govorničke angažmane, a već ranije je prijavio nešto manje od 2,03 miliona evra za govore od kako je napustio Dauning strit u septembru.

Zajedno sa avansom od 574.560 evra za memoare, to iznosi zaradu za Džonsona za pet mjeseci otkako je prestao da bude premijer od 5,63 miliona evra.

Bivši premijer takođe ima besplatno korišćenje smještaja koji su obezbjedili donator konzervativaca i predsjednik JCB lord Bamford i njegova supruga Kerol koja je osnovala "Dejlsford organik".

Pored toga, kompanija, koju je osnovao Džonson da podrži njegove aktivnosti kao bivšeg premijera, primila je donaciju od 1,13 miliona evra od Kristofera Harborna, investitora u kriptovalute koji je ranije davao donacije konzervativcima, stranci za Bregzit i reformama u Velikoj Britaniji.

Džonson je prošlog ljeta bio primoran da napusti Dauning strit nakon masovnih ostavki ministara u vladi, a nakratko je pokušao da se vrati u oktobru nakon neuspjeha Liz Tras na premijerskoj funkciji, ali je odlučio da ne pokrene formalnu kandidaturu za liderstvo, uprkos tvrdnji da je dobio podršku dovoljno konzervativnih poslanika da se kandiduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana