Лондон: Џонсон пријавио аванс од 2,82 милиона евра за говорничке ангажмане

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЛОНДОН- Бивши британски премијер Борис Џонсон пријавио је аванс од око 2,82 милиона евра за говорничке ангажмане договорене преко агенције Хари Вокер, објавио је данас Тајмс.

Према регистру финансијских интереса посланика, бивши премијер је уплату примио 3. јануара као аванс за говорничке ангажмане, а већ раније је пријавио нешто мање од 2,03 милиона евра за говоре од како је напустио Даунинг стрит у септембру.

Заједно са авансом од 574.560 евра за мемоаре, то износи зараду за Џонсона за пет мjесеци откако је престао да буде премијер од 5,63 милиона евра.

Бивши премијер такође има бесплатно коришћење смјештаја који су обезбједили донатор конзервативаца и предсједник ЈЦБ лорд Бамфорд и његова супруга Керол која је основала "Дејлсфорд органик".

Поред тога, компанија, коју је основао Џонсон да подржи његове активности као бившег премијера, примила је донацију од 1,13 милиона евра од Кристофера Харборна, инвеститора у криптовалуте који је раније давао донације конзервативцима, странци за Брегзит и реформама у Великој Британији.

Џонсон је прошлог љета био приморан да напусти Даунинг стрит након масовних оставки министара у влади, а накратко је покушао да се врати у октобру након неуспјеха Лиз Трас на премијерској функцији, али је одлучио да не покрене формалну кандидатуру за лидерство, упркос тврдњи да је добио подршку довољно конзервативних посланика да се кандидује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана