Lavrov: Vašington pogazio principe pristupa informacijama

Srna
Lavrov: Vašington pogazio principe pristupa informacijama

MOSKVA - Nedavni događaji u SAD pokazuju da je Vašington pogazio principe pristupa informacijama, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je tokom godišnje konferencije za novinare o rezultatima ruske diplomatije u 2020. godini komentarisao odluku da se blokiraju nalozi odlazećeg predsjednika Amerike Donalda Trampa na društvenim mrežama, nakon protesta zbog ishoda glasanja na predsjedničkim izborima u SAD.

“Pristup informacijama zagarantovan je brojnim odlukama OEBS-a, kao i međunarodnim sporazumom o građanskim i političkim pravima. Princip pristupa informacijama je jednostavno pogažen nedavno u SAD, uz šokantnu tišinu i neartikulisane komentare američkih saveznika”, rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova istakao je da sada svi pokušavaju to kršenje principa da “gurnu pod tepih” i da postoje izvještaji i tome da pojedine društvene mreže vraćaju pristup Trampa njegovim nalozima, javio je TASS.

“Međutim, nije riječ o Trampu već o otvorenom neuspjehu vlasti da ispune svoje obaveze kada se radi o obezbjeđivanju pristupa informacijama”, dodao je Lavrov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana