Lavrov: Stručnjaci nisu izrazili zabrinutost zbog ruske vakcine

Srna
Foto: arhiva/ilustracija

MOSKVA - Stručnjaci Evropske agencije za lijekove (EMA) nisu izrazili zabrinutost u vezi sa efikasnošću ruske vakcine "sputnjik ve" protiv kovida 19, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je tokom intervjua za list "Komsomolska pravda", koji je objavljen na stranici ruskog Ministarstva spoljnih poslova, rekao da vakcina "sputnjik ve" trenutno prolazi kroz detaljan pregled EMA.

On je podsjetio da su stručnjaci iz EU posjetili u aprilu i maju medicinske objekte u Moskvi koji su korišteni tokom testiranja vakcine "sputnjik ve", kao i objekte za proizvodnju, te da zaposleni u EMA održavaju direktan radni kontakt sa ruskim Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom industrije i trgovine.

"Prema našim podacima, nema zabrinutosti zbog same vakcine niti zbog njene efikasnosti. Vjerujemo da je to tema depolitizovanog profesionalnog dijaloga između povezanih agencija", istakao je Lavrov.

Lavrov je napomenuo da gotovo 70 zemalja u svijetu već koristi "sputnjik ve", uključujući osam evropskih, prenio je TASS.

Prema riječima šefa ruske diplomatije, pojedini zvaničnici EU i članice bloka pojačavaju agresivnu retoriku usmjerenu protiv ruske vakcine i od početka pokazuju dvostruke aršine kada se radi o njenoj upotrebi.

Lavrov je naglasio da je Brisel zaključio ugovore vrijedne nekoliko milijardi dolara sa brojnim zapadnim proizvođačima vakcina, uprkos nedostatku odobrenja EMA.

"Ubijeđeni smo da nema mjesta politici u situaciji gdje ulog predstavljaju životi i zdravlje ljudi. Nadam se da će naši partneri iz EU uzeti to u obzir u narednim fazama pregledanja zahtjeva Rusije", dodao je Lavrov.

EMA još nije odobrila upotrebu "sputnjika ve" u EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana