Лавров: Стручњаци нису изразили забринутост због руске вакцине

Срна
Foto: архива/илустрација

МОСКВА - Стручњаци Европске агенције за лијекове (ЕМА) нису изразили забринутост у вези са ефикасношћу руске вакцине "спутњик ве" против ковида 19, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Лавров је током интервјуа за лист "Комсомолска правда", који је објављен на страници руског Министарства спољних послова, рекао да вакцина "спутњик ве" тренутно пролази кроз детаљан преглед ЕМА.

Он је подсјетио да су стручњаци из ЕУ посјетили у априлу и мају медицинске објекте у Москви који су кориштени током тестирања вакцине "спутњик ве", као и објекте за производњу, те да запослени у ЕМА одржавају директан радни контакт са руским Министарством здравља и Министарством индустрије и трговине.

"Према нашим подацима, нема забринутости због саме вакцине нити због њене ефикасности. Вјерујемо да је то тема деполитизованог професионалног дијалога између повезаних агенција", истакао је Лавров.

Лавров је напоменуо да готово 70 земаља у свијету већ користи "спутњик ве", укључујући осам европских, пренио је ТАСС.

Према ријечима шефа руске дипломатије, поједини званичници ЕУ и чланице блока појачавају агресивну реторику усмјерену против руске вакцине и од почетка показују двоструке аршине када се ради о њеној употреби.

Лавров је нагласио да је Брисел закључио уговоре вриједне неколико милијарди долара са бројним западним произвођачима вакцина, упркос недостатку одобрења ЕМА.

"Убијеђени смо да нема мјеста политици у ситуацији гдје улог представљају животи и здравље људи. Надам се да ће наши партнери из ЕУ узети то у обзир у наредним фазама прегледања захтјева Русије", додао је Лавров.

ЕМА још није одобрила употребу "спутњика ве" у ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана