Lavrov: Rusija riješena da ne poštuje pravila koja su nametnule SAD

Tanjug
Lavrov: Rusija riješena da ne poštuje pravila koja su nametnule SAD

DUŠANBE - Rusija je odlučna da nikada više ne bude vođena pravilima koja je nametnuo Vašington, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je tokom posjete 201. ruskoj vojnoj bazi u Tadžikistanu rekao da se antiruski planovi, koje je Zapad otvoreno najavio, neće ostvariti, i da u to niko u Rusiji ne sumnja.

-Isporuke aviona F-16 Kijevu će povećati eskalaciju, Zapad ne razumije da jedna od njegovih modifikacija zapravo može da nosi nuklearno punjenje - rekao je ruski ministar.

Prema njegovim riječima, Zapad stalno traži dodatne oblasti gdje može da otvori drugi i treći front protiv Rusije.

-Mnogi politikolozi i pojedini političari već su se otvoreno izjasnili o cilju rasparčavanja Ruske Federacije - naveo je ruski ministar i dodao da je  Centralna Azija, zajedno sa Zakavkazjem, prećutno proglašena jednim od takvih frontova.

Dodao je da je „Evropa je izabrala put rata sa Rusijom, a ako je tako, onda Ruska Federacija mora da ostvari svoje ciljeve“.

-Naš koncept spoljne politike kaže da je Evropa izabrala put rata sa nama. Nama, naravno, nije stalo da živimo sa njima rame uz rame, ali ako je ovo rat, onda moramo da ostvarimo svoje ciljeve. Oni hoće tuđe, a mi svoje. Nikada nismo htjeli tuđe. Svi oni koji su se pridružili našoj zemlji još od vremena Ruske imperije to su činili dobrovoljno - poručio je Lavrov.

Takođe je naveo da „Sjedinjene Američke Države nisu zainteresovane za smirivanje situacije u  Avganistanu i da podržavaju terorističke grupe ISIS i Al-Kaidu“.

-SAD aktivno podržavaju ISIS koji ostaju u Avganistanu, Al-Kaidu i druge terorističke strukture povezane sa njima. Cilj je jednostavan - ne dozvoliti da se Avganistan smiri - rekao je on i dodao da je u interesu SAD nastavak „destabilizujućih procesa u Avganistanu“.

 On je naveo i da „Vašington ne odustaje od ideje o vraćanju vojne infrastrukture zemljama koje se graniče sa Avganistanom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana