Лавров: Русија ријешена да не поштује правила која су наметнуле САД

Танјуг
Лавров: Русија ријешена да не поштује правила која су наметнуле САД

ДУШАНБЕ - Русија је одлучна да никада више не буде вођена правилима која је наметнуо Вашингтон, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је током посјете 201. руској војној бази у Таџикистану рекао да се антируски планови, које је Запад отворено најавио, неће остварити, и да у то нико у Русији не сумња.

-Испоруке авиона Ф-16 Кијеву ће повећати ескалацију, Запад не разумије да једна од његових модификација заправо може да носи нуклеарно пуњење - рекао је руски министар.

Према његовим ријечима, Запад стално тражи додатне области гдје може да отвори други и трећи фронт против Русије.

-Многи политиколози и поједини политичари већ су се отворено изјаснили о циљу распарчавања Руске Федерације - навео је руски министар и додао да је  Централна Азија, заједно са Закавказјем, прећутно проглашена једним од таквих фронтова.

Додао је да је „Европа је изабрала пут рата са Русијом, а ако је тако, онда Руска Федерација мора да оствари своје циљеве“.

-Наш концепт спољне политике каже да је Европа изабрала пут рата са нама. Нама, наравно, није стало да живимо са њима раме уз раме, али ако је ово рат, онда морамо да остваримо своје циљеве. Они хоће туђе, а ми своје. Никада нисмо хтјели туђе. Сви они који су се придружили нашој земљи још од времена Руске империје то су чинили добровољно - поручио је Лавров.

Такође је навео да „Сједињене Америчке Државе нису заинтересоване за смиривање ситуације у  Авганистану и да подржавају терористичке групе ИСИС и Ал-Каиду“.

-САД активно подржавају ИСИС који остају у Авганистану, Ал-Каиду и друге терористичке структуре повезане са њима. Циљ је једноставан - не дозволити да се Авганистан смири - рекао је он и додао да је у интересу САД наставак „дестабилизујућих процеса у Авганистану“.

 Он је навео и да „Вашингтон не одустаје од идеје о враћању војне инфраструктуре земљама које се граниче са Авганистаном“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана