Lavrov poziva velike sile na riješavanje sukoba u svijetu

Tanjug
Lavrov poziva velike sile na riješavanje sukoba u svijetu

MOSKVA - Sve sukobe treba da riješavati na osnovu međunarodnog prava, a velike sile treba da stvore uslove za to, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Mnogo puta smo vidjeli da je, kada međunarodni akteri djeluju na osnovu ovih principa (Povelje UN), uz poštovanje suvereniteta, principa nemješanja u međusobne poslove i mirnog riješavanja sporova, lakše postići održiva riješenja nego u situaciji kada velike sile nastoje da zloupotrebe svoj uticaj u nekom regionu, koji se često nalazi daleko od njihovih granica, kako bi nametale neke uslove sukobljenim stranama”, rekao je Lavrov.

On je, kako prenosi TAŠ, na konferenciji za medije u Moskvi istakao da “takvi nametnuti sporazumi obično ne traju dugo”.

Naglasio je da sukobljene strane treba da se međusobno dogovaraju, dok je “uloga drugih igrača da stvore uslove za to, umjesto da im bilo šta nameću”.

“To je učinio naš predsjednik (Vladimir Putin) kada je posredovao u sporazumu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu 9. novembra, omogućivši stranama da postignu međusobne sporazume i stvarajući uslove za riješavanje produženog sukoba”, rekao je Lavrov.

Sukobi između Azerbejdžana i Jermenije ponovo su izbili su 27. septembra oko Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinijan potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, počev od 10. novembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana