Лавров позива велике силе на ријешавање сукоба у свијету

Тањуг
Лавров позива велике силе на ријешавање сукоба у свијету

МОСКВА - Све сукобе треба да ријешавати на основу међународног права, а велике силе треба да створе услове за то, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

“Много пута смо видјели да је, када међународни актери дјелују на основу ових принципа (Повеље УН), уз поштовање суверенитета, принципа немјешања у међусобне послове и мирног ријешавања спорова, лакше постићи одржива ријешења него у ситуацији када велике силе настоје да злоупотребе свој утицај у неком региону, који се често налази далеко од њихових граница, како би наметале неке услове сукобљеним странама”, рекао је Лавров.

Он је, како преноси ТАШ, на конференцији за медије у Москви истакао да “такви наметнути споразуми обично не трају дуго”.

Нагласио је да сукобљене стране треба да се међусобно договарају, док је “улога других играча да створе услове за то, умјесто да им било шта намећу”.

“То је учинио наш предсједник (Владимир Путин) када је посредовао у споразуму о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху 9. новембра, омогућивши странама да постигну међусобне споразуме и стварајући услове за ријешавање продуженог сукоба”, рекао је Лавров.

Сукоби између Азербејџана и Јерменије поново су избили су 27. септембра око Нагорно-Карабаха, области у Азербејџану с већинским јерменским становништвом.

Предсједник Русије Владимир Путин, предсједник Азербејџана Илхам Алијев и премијер Јерменије Никол Пашинијан потписали су 9. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду ватре у Нагорно-Карабаху, почев од 10. новембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана