Lavrov: Moskva želi dijalog sa zapadom ali na ravnopravnoj osnovi

Srna
Lavrov: Moskva želi dijalog sa zapadom ali na ravnopravnoj osnovi

MINSK - Rusija ne izbjegava dijalog sa zapadnim zemljama, ali insistira da to bude dijalog zasnovan na ravnopravnosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

”Ne želimo da izbjegnemo razgovor sa Zapadom, ali smo spremni da to uradimo samo na ravnopravnoj osnovi. Za to postoje platforme”, rekao je on na sastanku sa studentima u Minsku.

On je dodao da se uočavaju veoma negativni trendovi čak i u UN, gđe je Zapad praktično privatizovao njihov Sekretarijat i koristi proceduralne trikove da namami zaposlene u Sekretarijatu da zamjene svoje za državljanstvo SAD i shodno tome utiču na njihov rad.

“Mi to vidimo i redovno prenosimo rukovodiocima Sekretarijata, uključujući generalnog sekretara, naše proteste protiv otvorene pristrasnosti u naglašavanju situacije oko Ukrajine i na Bliskom istoku. Ova pristrasnost je uvijek u korist SAD i njihovih saveznika”, istakao je Lavrov.

Lavrov je podsjetio da oko 30 zemalja želi da se uključi u saradnju u vezi sa grupom BRIKS, navodi TASS.

“Očigledno, ovo je najbolji primjer kako treba da se suprotstavimo pokušajima nametanja pravila o kojima Amerikanci i njihovi saveznici stalno govore, pravila koja treba da budu osnova svjetskog poretka, pravila koja se svaki put razlikuju u zavisnosti od trenutnih planova”, zaključio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana