Kriza ne smije dovesti do dalje ovisnoti od fosilnih goriva

SRNA
Foto: Agencije

DAVOS - Kriza sa energetskom sigurnosti ne smije dovesti do dublje zavisnosti od fosilnih goriva, izjavio je danas direktor Međunarodne agencije za energetiku /IEA/ Fatih Birol na Svjetskom ekonomskom forumu koji se održava u Davosu poslije dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom virusa korona.

Birol je istakao da pravovremene investicije, posebno u obnovljivu i nuklearnu energiju, znače da svijet ne treba da bira između nestašice energenata i ubrzane klimatske promjene zbog emisija fosilnih goriva.

"Fosilna goriva su nam potrebna na kratkoročnom nivou, ali ne treba budućnost vezati uz trenutnu situaciju i kao izgovor za određene investicije", naglasio je Birol.

IEA je prošle godine upozorila investitore da ne finansiraju nove projekte sa naftom, gasom i ugljem, ukoliko žele da svijet dostigne nulti nivoe emisija štetnih gasova do sredine vijeka.

Birol je napomenuo da kratkoročna potražnja znači da svijet ne može odmah da odustane od tradicionalnih energenata i izrazio nadu da će zemlje sa proizvodnim kapacitetima izvoziti više energije i time dati "pozitivan doprinos".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana