Криза не смије довести до даље овисноти од фосилних горива

СРНА
Foto: Aгенције

ДАВОС - Криза са енергетском сигурности не смије довести до дубље зависности од фосилних горива, изјавио је данас директор Међународне агенције за енергетику /ИЕА/ Фатих Бирол на Свјетском економском форуму који се одржава у Давосу послије двогодишње паузе узроковане пандемијом вируса корона.

Бирол је истакао да правовремене инвестиције, посебно у обновљиву и нуклеарну енергију, значе да свијет не треба да бира између несташице енергената и убрзане климатске промјене због емисија фосилних горива.

"Фосилна горива су нам потребна на краткорочном нивоу, али не треба будућност везати уз тренутну ситуацију и као изговор за одређене инвестиције", нагласио је Бирол.

ИЕА је прошле године упозорила инвеститоре да не финансирају нове пројекте са нафтом, гасом и угљем, уколико желе да свијет достигне нулти нивое емисија штетних гасова до средине вијека.

Бирол је напоменуо да краткорочна потражња значи да свијет не може одмах да одустане од традиционалних енергената и изразио наду да ће земље са производним капацитетима извозити више енергије и тиме дати "позитиван допринос".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана