Kraljica kriptovaluta među 10 najtraženijih bjegunaca u SAD-u, ukrala 4 milijarde dolara

AA
Foto: Onecoin

FBI je dodao Ruju Ignatovu, takozvanu „kriptokraljicu“ na svoju listu 10 najtraženijih bjegunaca zbog navodne prevare investitora za više od 4 milijarde dolara preko OneKoina, kompanije za kriptovalute kojoj je pomogla da se osnuje 2014. godine.

Taj potez uslijedio je nakon što je Evropol ranije ove godine dodao Ignatovu (42) na svoju listu najtraženijih.

„To je važan alat za nas, lista prvih 10“, rekao je pomoćnik direktora FBI-a Mihael Driskol novinarima tokom brifinga za novinare u četvrtak.

„Mislimo da je javnost u najboljoj poziciji da pomogne“, dodao je.

Ignatova, bugarska advokatica, tvrdila je da je izmislila kriptovalutu koja bi bila konkurentna Bitkoinu. Ona i drugi su navodno davali lažne izjave dok su tražili ulaganja i promovisali OneKoin kroz marketinšku strategiju na više nivoa, navodi FBI.

OneKoin je takođe tvrdio da ima privatni blokčain, za razliku od javnog i provjerljivog koji imaju druge virtuelne valute, a vrijednost OneKoin odredila je kompanija, a ne potražnja na tržištu, rekao je FBI.

FBI navodi da je Ignatova na kraju uvjerila investitore da joj daju milijarde dolara, kapitalizirajući buku oko kriptovaluta, prije nego što je nestala 2017. nakon što je izdat savezni nalog za njeno hapšenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana