Краљица криптовалута међу 10 најтраженијих бјегунаца у САД-у, украла 4 милијарде долара

AA
Foto: Onecoin

ФБИ је додао Рују Игнатову, такозвану „криптокраљицу“ на своју листу 10 најтраженијих бјегунаца због наводне преваре инвеститора за више од 4 милијарде долара преко ОнеКоина, компаније за криптовалуте којој је помогла да се оснује 2014. године.

Тај потез услиједио је након што је Европол раније ове године додао Игнатову (42) на своју листу најтраженијих.

„То је важан алат за нас, листа првих 10“, рекао је помоћник директора ФБИ-а Михаел Дрискол новинарима током брифинга за новинаре у четвртак.

„Мислимо да је јавност у најбољој позицији да помогне“, додао је.

Игнатова, бугарска адвокатица, тврдила је да је измислила криптовалуту која би била конкурентна Биткоину. Она и други су наводно давали лажне изјаве док су тражили улагања и промовисали ОнеКоин кроз маркетиншку стратегију на више нивоа, наводи ФБИ.

ОнеКоин је такође тврдио да има приватни блокчаин, за разлику од јавног и провјерљивог који имају друге виртуелне валуте, а вриједност ОнеКоин одредила је компанија, а не потражња на тржишту, рекао је ФБИ.

ФБИ наводи да је Игнатова на крају увјерила инвеститоре да јој дају милијарде долара, капитализирајући буку око криптовалута, прије него што је нестала 2017. након што је издат савезни налог за њено хапшење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана