Kina: Mirno ujedinjenje i jedna zemlja-dva sistema za Tajvan

Tanjug
Kina: Mirno ujedinjenje i jedna zemlja-dva sistema za Tajvan

PEKING - Kina je danas poručila da su mirno ujedinjenje i „jedna zemlja-dva sistema“ osnovni principi za rješavanje tajvanskog pitanja, ali i da „neće odustati od upotrebe sile“ i da „zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mjere“ u zaštiti od spoljnog miješanja i svih separatističkih aktivnosti.

Kancelarija za poslove Tajvana i Kancelarija za informisanje pri Državnom sajvetu Kine, objavile su Bijelu knjigu pod naslovom „Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri“, prenosi agencija Sinhua.

-Mirno ujedinjenje i „jedna zemlja, dva sistema“ su naši osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja i najbolji pristup ostvarenju nacionalnog ujedinjenja. Radićemo sa najvećom iskrenošću i uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mjere, da se zaštitimo od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti. To ni na koji način ne cilja na naše sunarodnike na Tajvanu. Upotreba sile bi bila posljednje sredstvo preduzeto pod ubjedljivim okolnostima - kaže se u Bijeloj knjizi, prenosi Sinhua.

Kako je saopštio portparol kancelarije, Bijela knjiga je objavljena da bi se ponovila činjenica da je Tajvan dio Kine i demonstrirala rješenost Komunističke partije Kine (KPK) i kineskog naroda i njihova posvećenost nacionalnom ujedinjenju, i da bi se naglasila pozicija i politika KPK-a i kineske vlade u novoj eri.

-Mi smo jedna Kina, a Tajvan je dio Kine. Ovo je nesporna činjenica podržana istorijom i zakonom. Tajvan nikada nije bio država, njegov status kao dijela Kine je nepromjenjiv - navodi se u Bijeloj knjizi.

Naglašava se da je Rezolucija 2758 Generalne skupštine UN politički dokument koji obuhvata princip jedne Kine, čiji pravni autoritet ne ostavlja mjesto sumnji i priznat je širom svijeta, predstavlja univerzalni konsenzus međunarodne zajednice i u skladu je sa osnovnim normama međunarodnih odnosa.

Ističe se da je KPK posvećena istorijskoj misiji rješavanja tajvanskog pitanja i ostvarenja potpunog ponovnog ujedinjenja Kine i da je pod njenim rukovodstvom postignut veliki napredak u odnosima između dvije obale Tajvanskog moreuza u proteklih sedam decenija.

Prema ovom dokumentu, „postupci vlasti Demokratske progresivne stranke u Tajpeju doveli su do napetosti u odnosima dvije obale Tajvanskog moreuza, ugrožavanja mira i stabilnosti i podrivanja prosperiteta i ograničavanja prostora za mirno ujedinjenje“.
-To su prepreke koje se moraju ukloniti u unapređenju procesa mirnog ujedinjenja - navodi se u Bijeloj knjizi.

Saopšteno je i da su „spoljne snage podsticale provokativne akcije separatističkih snaga, što je pojačalo napetost i konfrontaciju između dvije obale i podrilo mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu“, prenosi Sinhua.
 

Završene vježbe

Kineska vojska saopštila je danas da je poslije gotovo nedjelju dana „uspešjno završila različite vojne zadatke oko Tajvana“, ali da „nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu“.

-Kineska vojska će sprovoditi redovne patrole i nastaviti da izvodi vojnu obuku kako bi postigla borbenu gotovos -, saopšteno je na zvaničnom Veibo nalogu Istočne komande kineske Narodnooslobodilačke armije, prenosi Rojters.

Kina je započela masovne vojne vježbe nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, a kojoj se Peking oštro protivio.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana