Кина: Мирно уједињење и једна земља-два система за Тајван

Танјуг
Кина: Мирно уједињење и једна земља-два система за Тајван

ПЕКИНГ - Кина је данас поручила да су мирно уједињење и „једна земља-два система“ основни принципи за рјешавање тајванског питања, али и да „неће одустати од употребе силе“ и да „задржава могућност да предузме све неопходне мјере“ у заштити од спољног мијешања и свих сепаратистичких активности.

Канцеларија за послове Тајвана и Канцеларија за информисање при Државном сајвету Кине, објавиле су Бијелу књигу под насловом „Тајванско питање и поновно уједињење Кине у новој ери“, преноси агенција Синхуа.

-Мирно уједињење и „једна земља, два система“ су наши основни принципи за решавање тајванског питања и најбољи приступ остварењу националног уједињења. Радићемо са највећом искреношћу и уложићемо све напоре да постигнемо мирно уједињење. Али нећемо одустати од употребе силе и задржавамо могућност да предузмемо све неопходне мјере, да се заштитимо од спољног мешања и свих сепаратистичких активности. То ни на који начин не циља на наше сународнике на Тајвану. Употреба силе би била посљедње средство предузето под убједљивим околностима - каже се у Бијелој књизи, преноси Синхуа.

Како је саопштио портпарол канцеларије, Бијела књига је објављена да би се поновила чињеница да је Тајван дио Кине и демонстрирала рјешеност Комунистичке партије Кине (КПК) и кинеског народа и њихова посвећеност националном уједињењу, и да би се нагласила позиција и политика КПК-а и кинеске владе у новој ери.

-Ми смо једна Кина, а Тајван је дио Кине. Ово је неспорна чињеница подржана историјом и законом. Тајван никада није био држава, његов статус као дијела Кине је непромјењив - наводи се у Бијелој књизи.

Наглашава се да је Резолуција 2758 Генералне скупштине УН политички документ који обухвата принцип једне Кине, чији правни ауторитет не оставља мјесто сумњи и признат је широм свијета, представља универзални консензус међународне заједнице и у складу је са основним нормама међународних односа.

Истиче се да је КПК посвећена историјској мисији рјешавања тајванског питања и остварења потпуног поновног уједињења Кине и да је под њеним руководством постигнут велики напредак у односима између двије обале Тајванског мореуза у протеклих седам деценија.

Према овом документу, „поступци власти Демократске прогресивне странке у Тајпеју довели су до напетости у односима двије обале Тајванског мореуза, угрожавања мира и стабилности и подривања просперитета и ограничавања простора за мирно уједињење“.
-То су препреке које се морају уклонити у унапређењу процеса мирног уједињења - наводи се у Бијелој књизи.

Саопштено је и да су „спољне снаге подстицале провокативне акције сепаратистичких снага, што је појачало напетост и конфронтацију између двије обале и подрило мир и стабилност у азијско-пацифичком региону“, преноси Синхуа.
 

Завршене вјежбе

Кинеска војска саопштила је данас да је послије готово недјељу дана „успешјно завршила различите војне задатке око Тајвана“, али да „наставља помно да прати ситуацију у Тајванском мореузу“.

-Кинеска војска ће спроводити редовне патроле и наставити да изводи војну обуку како би постигла борбену готовос -, саопштено је на званичном Веибо налогу Источне команде кинеске Народноослободилачке армије, преноси Ројтерс.

Кина је започела масовне војне вјежбе након посјете предсједнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану, а којој се Пекинг оштро противио.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана