Kim i Tramp – susret koji se čeka, Švajcarska spremna

Agencija
Kim i Tramp – susret koji se čeka, Švajcarska spremna

Bern - Švajcarska je spremna da bude mjesto razgovora Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je iz Berna.

Da li će do sastanka američkog i sjevernokorejskog predsjednika doći nije još izvijesno, ali ako se to zaista dogodi, postavlja se pitanje gdje će susret biti održan.

"Švajcarska razgovara sa svim zainteresovanim stranama", rekla je Karole Velti, portparolka ministarstva spoljnih poslova Švajcarske.

Na njima je, kako je dodala, da odluče da li, kada i gdje žele da vode razgovore.

"Ponuda Švajcarske je poznata", rekla je ona.

Švajcarska je tri puta već figurirala kao zemlja domaćin za sastanak SAD i Sjeverne Koreje u Ženevi.

Bez obzira na diplomatske veze Sjeverne Koreje i Švajcarska Kim ima i lične uspomene na ovu zemlju. Švajcarski mediji podsjećaju da je on jedan dio mladosti proveo u Libefeld četvrti između Berna i Kenica i da je u to vrijeme čak dobro govorio njemački koji se govori u Bernu.

Sastanak predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una predstavlja veliku kocku s neizvesnim ishodom, ocijenjuju američki mediji.

Dok liberalni mediji, koji su inače veoma kritični prema Trampu, ocijenjuju da predsjednik SAD neočekivanim prihvatanjem Kimovog poziva možda pokušava da skrene pažnju s posljednjih skandala i istrage o ruskom miješanju u izbore, konzervartivni mediji više navode da Tramp pregovorima treba da pristupi s velikim oprezom.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su ranije da je Tramp pozitivno odgovorio na prijedlog lidera Sjeverne Koreje da se sastane s njim.

Susret bi trebalo da bude održan do kraja maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana