Kandidat za šefa Interpola osumnjičen za otmicu i pokušaj iznude

Tanjug
Kandidat za šefa Interpola osumnjičen za otmicu i pokušaj iznude

LION - Kandidat za sledećeg šefa Interpola Mubita Nava iz Zambije, optužen je za umiješanost u otmicu, pritvaranje, napad i pokušaj iznude dvojice indijskih biznismena.

Advokati Vinoda i Udita Sadhua pisali su Interpolu rekavši da optužbe protiv Mubite Nave, zamjenika komesara policije u Zambiji, sugerišu da je on ''očigledno nepodesan” da bude sljedeći generalni sekretar te organizacije, piše Gardijan.

Nava, kog podržavaju države članice Afričke unije, jedna je od četiri osobe u užem izboru za poziciju lidera Interpola, a očekuje se da će uskoro biti najavljeno ko će preuzeti tu ulogu. U pismu koje je Interpolu poslala advokatska kancelarija Leverets Group sa sedištem u Velikoj Britaniji, u ime dva biznismena, navodi se da njeni klijenti ''imaju čvrste osnove da vjeruju da je gospodin Nava igrao ključnu ulogu u zavjeri koja je dovela do njihove protivpravne otmice, pritvora, napada i pokušaj iznude” u septembru 2022. godine, kada je bio zamjenik direktora u zambijskoj kriminalističkoj policiji.

Navodi se da su biznismeni ''upali u zasedu napadača koji su se predstavljali kao propisno ovlašćeni policajci i ubačeni u neobilježeni kombi prije nego što su odvedeni u privatnu rezidenciju u Lusaki, gdje su bili izloženi prijetnjama i prinudi, prije nego što je jedan od zarobljenika uspeo da podigne uzbunu koristeći skriveni mobilni telefon''.

Sadhui su vlasnici Sun Pharmaceuticals, kompanije kojoj je vrhovni sud Zambije dodijelio oko 117 miliona švajcarskih franaka (105 miliona funti) zbog preplaćenog kredita Razvojne banke Zambije. Isplata, za koju vlada Zambije snosi odgovornost, tek treba da bude izvršena.

U pismu se dalje navodi da su od presude Sadhujevi stavljeni “pod ekstremni i nezakoniti pritisak” da odustanu od plaćanja od strane ljudi bliskih zambijskoj državi, kao što su Nava i njegovi saradnici. Tvrdi se da su Sadhujevi pokrenuli pravni postupak protiv policijskih službenika i vladinih zvaničnika za naknadu štete u vezi sa događajima iz septembra 2022. godine, a slučaj bi trebalo da bude održan u oktobru ove godine, gdje će Nava navodno biti ključni svjedok.

Policijska služba Zambije odbacila je ove navode kao ''zlonamjerne'' i tvrdi da da su Sadhujevi osumnjičeni u istrazi počinjenja prevare navodnom prometnom strukture akcija Sun Pharmaceuticalsa, a da pokušavaju da izbjegnu krivičnu odgovornost u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana