Кандидат за шефа Интерпола осумњичен за отмицу и покушај изнуде

Танјуг
Кандидат за шефа Интерпола осумњичен за отмицу и покушај изнуде

ЛИОН - Кандидат за следећег шефа Интерпола Мубита Нава из Замбије, оптужен је за умијешаност у отмицу, притварање, напад и покушај изнуде двојице индијских бизнисмена.

Адвокати Винода и Удита Садхуа писали су Интерполу рекавши да оптужбе против Мубите Наве, замјеника комесара полиције у Замбији, сугеришу да је он ''очигледно неподесан” да буде сљедећи генерални секретар те организације, пише Гардијан.

Нава, ког подржавају државе чланице Афричке уније, једна је од четири особе у ужем избору за позицију лидера Интерпола, а очекује се да ће ускоро бити најављено ко ће преузети ту улогу. У писму које је Интерполу послала адвокатска канцеларија Леверетс Гроуп са седиштем у Великој Британији, у име два бизнисмена, наводи се да њени клијенти ''имају чврсте основе да вјерују да је господин Нава играо кључну улогу у завјери која је довела до њихове противправне отмице, притвора, напада и покушај изнуде” у септембру 2022. године, када је био замјеник директора у замбијској криминалистичкој полицији.

Наводи се да су бизнисмени ''упали у заседу нападача који су се представљали као прописно овлашћени полицајци и убачени у необиљежени комби прије него што су одведени у приватну резиденцију у Лусаки, гдје су били изложени пријетњама и принуди, прије него што је један од заробљеника успео да подигне узбуну користећи скривени мобилни телефон''.

Садхуи су власници Sun Pharmaceuticals, компаније којој је врховни суд Замбије додијелио око 117 милиона швајцарских франака (105 милиона фунти) због преплаћеног кредита Развојне банке Замбије. Исплата, за коју влада Замбије сноси одговорност, тек треба да буде извршена.

У писму се даље наводи да су од пресуде Садхујеви стављени “под екстремни и незаконити притисак” да одустану од плаћања од стране људи блиских замбијској држави, као што су Нава и његови сарадници. Тврди се да су Садхујеви покренули правни поступак против полицијских службеника и владиних званичника за накнаду штете у вези са догађајима из септембра 2022. године, а случај би требало да буде одржан у октобру ове године, гдје ће Нава наводно бити кључни свједок.

Полицијска служба Замбије одбацила је ове наводе као ''злонамјерне'' и тврди да да су Садхујеви осумњичени у истрази почињења преваре наводном прометном структуре акција Sun Pharmaceuticalsа, а да покушавају да избјегну кривичну одговорност у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана