Kan: Morao sam da tražim naloge za hapšenje Netanijahua, Galanta i lidera Hamasa

Tanjug
Kan: Morao sam da tražim naloge za hapšenje Netanijahua, Galanta i lidera Hamasa

HAG - Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan izjavio je da je znao kada je objavio da traži naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa da će kročiti u, kako je naveo, "političko minsko polje", ali ističe da nije imao izbora.

Kan je rekao za Sandej tajms da je morao da traži naloge za hapšenje jer međunarodni zakon mora da se primjenjuje jednako za sve i da prava žrtava moraju biti stavljena na prvo mjesto.

Kan je zatražio u ponedjeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, kao i trojice lidera Hamasa zbog zločina protiv čovječnosti.

Komentarišući kritike, koje su povodom tog zahtjeva uputili predsjednik SAD Džozef Bajden i britanski premijer Riši Sunak, Kan je rekao da MKS ne smije da bude pristrasan u svom radu i da mora da naglasi da su životi civila u bilo kojem dijelu svijeta jednako vrijedni.

MSP nema načina da sprovede odluku o nalozima za hapšenje, ali ukoliko izda takav nalog, sve 124 zemlje koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen taj sud imale bi obavezu da uhapse Netanijahua, ukoliko uđe na njihovu teritoriju.

SAD nisu potpisnice tog sporazuma, kao ni Izrael.

-Izrael ima pravo da zaštiti svoje stanovništvo i da vrati taoce. Ali niko nema dozvolu da počini ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti - naveo je Kan.

Kan je rekao da svakoga dana MKS dobija mejlove sa prijetnjama i da trpi i druge vrste pritisaka, direktnih i indirektnih. Kanovo traženje naloga za hapšenje Netanijahua, Galanta i trojice lidera Hamasa naišlo je na žestoke kritike iz SAD i Velike Britanije, a njegova odluka je naišla na podršku Francuske, Belgije, Irske i Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana