Кан: Морао сам да тражим налоге за хапшење Нетанијахуа, Галанта и лидера Хамаса

Танјуг
Кан: Морао сам да тражим налоге за хапшење Нетанијахуа, Галанта и лидера Хамаса

ХАГ - Главни тужилац Међународног кривичног суда (МКС) Карим Кан изјавио је да је знао када је објавио да тражи налоге за хапшење лидера Израела и Хамаса да ће крочити у, како је навео, "политичко минско поље", али истиче да није имао избора.

Кан је рекао за Сандеј тајмс да је морао да тражи налоге за хапшење јер међународни закон мора да се примјењује једнако за све и да права жртава морају бити стављена на прво мјесто.

Кан је затражио у понедјељак издавање налога за хапшење израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и израелског министра одбране Јоава Галанта, као и тројице лидера Хамаса због злочина против човјечности.

Коментаришући критике, које су поводом тог захтјева упутили предсједник САД Џозеф Бајден и британски премијер Риши Сунак, Кан је рекао да МКС не смије да буде пристрасан у свом раду и да мора да нагласи да су животи цивила у било којем дијелу свијета једнако вриједни.

МСП нема начина да спроведе одлуку о налозима за хапшење, али уколико изда такав налог, све 124 земље које су потписале споразум којим је успостављен тај суд имале би обавезу да ухапсе Нетанијахуа, уколико уђе на њихову територију.

САД нису потписнице тог споразума, као ни Израел.

-Израел има право да заштити своје становништво и да врати таоце. Али нико нема дозволу да почини ратне злочине или злочине против човјечности - навео је Кан.

Кан је рекао да свакога дана МКС добија мејлове са пријетњама и да трпи и друге врсте притисака, директних и индиректних. Каново тражење налога за хапшење Нетанијахуа, Галанта и тројице лидера Хамаса наишло је на жестоке критике из САД и Велике Британије, а његова одлука је наишла на подршку Француске, Белгије, Ирске и Немачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана