Jerusalim: U sukobima policije i Palestinaca 222 povrijeđenih

Tanjug
Jerusalim: U sukobima policije i Palestinaca 222 povrijeđenih

JERUSALIM - U sinoćnjim sukobima izrealske policije i Palestinaca u Jerusalimu, gdje su kod džamije Al Aksa Palestinci gađali kamenicama izraelsku policiju koja je odgovorila gumenim mecima, vodenim topovima i suzavcem, povrijeđeno je 205 Palestinca i 17 policajaca.

Sukobi kod džmije Al Aksa posljedica su višednevnih tenzija u istočnom Jerusalimu u naselju Šeik Džara gdje žive brojne palestinske porodice koje strijepe od protjerivanja.

Na video snimcima sa lica mjesta vidi se da su vjernici bacali stolice, kamenje i druge predmete prema policiji koja je tokom intervencije upala u džamiju.

Palestinska služba Crvenog polumjeseca otvorila je ambulantu na mjestu sukoba i pružala pomoć povrijeđenima, a izraelska policija je saopštila da je bila prinuđena da primijeni silu kako bi "uspostavila javni red narušen pobunom više hiljada vjernika", prenio je BBC.

Predstavnici džamije su pozvali preko zvučnika na smirivanje situacije zahtijevajući od policije da "odmah prekine da ispaljuje gumene metke i suzavac na vjernike", a od mladih Palestinaca da se "smire i prekinu da protestuju", navedeno je u izvještaju dopisnika Rojtersa sa lica mjesta.

Juče su pozivi na smirivanje tenzija upućeni iz SAD i UN, a EU i Jordan su izrazili zabrinutost.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana