Japanski premijer pozvao Putina da okončaju Drugi svjetski rat

Tanjug
Japanski premijer pozvao Putina da okončaju Drugi svjetski rat

Novi japanski premijer Jošihide Suga je danas telefonom razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je predsjedniku Rusije rekao, kako je izneo, da želi potpisivanje mirovnog sporazuma kojim bi se i formalno okončala neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata.

Suga je rekao da želi i riješavanje teritorijalnog spora oko ostrva koja ruska strana drži i naziva ih Kurilskim, a japanska svojom Severnom teritorijom.

Suga je prije dvije nedjelje preuzeo dužnost premijera od Šinzoa Abea, koji je dao ostavku iz zdravstvenih razloga. Abe je tokom skoro osam godina na čelu japanske vlade ulagao napore za unapređenje odnosa s Rusijom u nadi da će riješiti teritorijalni spor, ali s malo napretka.

“Rekao sam (Putinu) da se nadam da ću u celini japansko-ruske odnose razviti, uključujući potpisivanje mirovnog sporazuma. Rekao sam mu da teritorijalni problem ne bi trebalo da prepustimo narednim generacijama već da ga mi riješimo”, rekao je Suga novinarima poslije telefonskog razgovora s predsjednikom Rusije, dodavši da će o tome “imati čvrst stav”.

Putin je rekao da se nada da će održati dijalog za riješavanje svih problema u odnosima, preneo je Suga, uz ocijenu da on i Putin mogu razviti pozitivan međusobni odnos i isrkeno razmijenjivati stavove.

Mada je bilo i zajedničkih privrednih projekata na spornim ostrvima, Rusija je, međutim, pojačala svoje vojno prisustvo i čak danas održala vojne vježbe samo nekoliko sati prije razgovora Putina i Suge.

Glavni sekretar Vlade Japana, Kacunobu Kato rekao je danas da je Japan protestovao zbog ruske vojne vježbe, koja je “neprihvatljiva”.

Suga je imao niz telefonskih razgovora s drugim liderima, uključujući i razgovor sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, američkim predsjednikom Donaldom Trampom i južnokorejskim predsjednikom Mun Džae Inom.

Moskva i Tokio se spore oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana poslije kapitulacije Japana, na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali na tome da im se vrate sva četiri.

Upravo zbog Kurila Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum poslije Drugog svjetskog rata.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana