Јапански премијер позвао Путина да окончају Други свјетски рат

Танјуг
Јапански премијер позвао Путина да окончају Други свјетски рат

Нови јапански премијер Јошихиде Суга је данас телефоном разговарао с предсједником Русије Владимиром Путином.

Он је предсједнику Русије рекао, како је изнео, да жели потписивање мировног споразума којим би се и формално окончала непријатељства из Другог свјетског рата.

Суга је рекао да жели и ријешавање територијалног спора око острва која руска страна држи и назива их Курилским, а јапанска својом Северном територијом.

Суга је прије двије недјеље преузео дужност премијера од Шинзоа Абеа, који је дао оставку из здравствених разлога. Абе је током скоро осам година на челу јапанске владе улагао напоре за унапређење односа с Русијом у нади да ће ријешити територијални спор, али с мало напретка.

“Рекао сам (Путину) да се надам да ћу у целини јапанско-руске односе развити, укључујући потписивање мировног споразума. Рекао сам му да територијални проблем не би требало да препустимо наредним генерацијама већ да га ми ријешимо”, рекао је Суга новинарима послије телефонског разговора с предсједником Русије, додавши да ће о томе “имати чврст став”.

Путин је рекао да се нада да ће одржати дијалог за ријешавање свих проблема у односима, пренео је Суга, уз оцијену да он и Путин могу развити позитиван међусобни однос и исркено размијењивати ставове.

Мада је било и заједничких привредних пројеката на спорним острвима, Русија је, међутим, појачала своје војно присуство и чак данас одржала војне вјежбе само неколико сати прије разговора Путина и Суге.

Главни секретар Владе Јапана, Кацунобу Като рекао је данас да је Јапан протестовао због руске војне вјежбе, која је “неприхватљива”.

Суга је имао низ телефонских разговора с другим лидерима, укључујући и разговор са кинеским предсједником Си Ђинпингом, америчким предсједником Доналдом Трампом и јужнокорејским предсједником Мун Џае Ином.

Москва и Токио се споре око Курилских острва која је Совјетски савез припојио 18. августа 1945, три дана послије капитулације Јапана, на основу претходне одлуке великих сила антихитлеровске коалиције. Совјетски лидер Никита Хрушчов нудио је Јапанцима два острва, али су они инсистирали на томе да им се врате сва четири.

Управо због Курила Русија и Јапан нису потписали мировни споразум послије Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана