Japan: U rekonstruisanoj vladi veliki broj iskusnih ministara

Tanjug
Foto: Sputnik

TOKIO- Japanski premijer Fumio Kišida izvršio je danas rekonstrukciju svoje vlade, a Jasukazu Hamada, koji je služio kao ministar odbrane zemlje, ponovo je imenovan na ovu funkciju, prenosi TAS S.

Jedan broj iskusnih političara vratio se u vladu, pa je tako bivši ministar unutrašnjih poslova i odbrane Taro Kono dobio funkciju ministra za digitalizaciju, dok je bivši ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja Katsunobu Kato ponovo na čelu tog resora.

Ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši, ministar finansija Šuniči Suzuki, glavni sekretar kabineta Hirokazo Matsuno, ministar za zemlju, infrastrukturu, saobraćaj i turizam Tetsuo Saito i ministar za ekonomsku revitalizaciju Daišito Jamagiva zadržali su svoje pozicije, dok je Minoru Terada, novi ministar unutrašnjih poslova, a Jasutoši Nišimura novi ministar ekonomije, trgovine i industrije.

Njegovo ministarstvo će ostati nadležno i za ekonomsku saradnju sa Rusijom, iako su japanske opozicione stranke ranije tražile da se mesto ministra zaduženog za veze sa Rusijom ukine zbog situacije oko Ukrajine, navodi TAS S.

Premijer Fumio Kišida je u martu saopštio da će, pošto Tokio trenutno ne vidi mogućnost za razvoj ekonomske saradnje sa Rusijom, ministar pratiti sprovođenje sankcija Rusiji i njihov uticaj na japanska preduzeća.

Rekonstrukcija kabineta dolazi mjesec dana nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea, što je uticalo na politički i javni život Japana.

Japanski mediji preneli su da je bivšeg premijera ubio muškarac čija je majka bila član Crkve ujedinjenja, a koji je istražiteljima rekao da veruje da je Abe promovisao tu organizaciju, kojoj je njegova majka davala basnoslovne donacije.

Kišida je u jučerašnjoj najavi rekonstrukcije rekao da novi članovi njegovog kabineta i novi zvaničnici vladajuće stranke moraju "temeljno da preispitaju" svoje veze sa Crkvom ujedinjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana