Јапан: У реконструисаној влади велики број искусних министара

Tanjug
Foto: Sputnik

ТОКИО- Јапански премијер Фумио Кишида извршио је данас реконструкцију своје владе, а Јасуказу Хамада, који је служио као министар одбране земље, поново је именован на ову функцију, преноси ТАС С.

Један број искусних политичара вратио се у владу, па је тако бивши министар унутрашњих послова и одбране Таро Коно добио функцију министра за дигитализацију, док је бивши министар здравља, рада и социјалног старања Катсунобу Като поново на челу тог ресора.

Министар спољних послова Јошимаса Хајаши, министар финансија Шуничи Сузуки, главни секретар кабинета Хироказо Матсуно, министар за земљу, инфраструктуру, саобраћај и туризам Тетсуо Саито и министар за економску ревитализацију Даишито Јамагива задржали су своје позиције, док је Минору Терада, нови министар унутрашњих послова, а Јасутоши Нишимура нови министар економије, трговине и индустрије.

Његово министарство ће остати надлежно и за економску сарадњу са Русијом, иако су јапанске опозиционе странке раније тражиле да се место министра задуженог за везе са Русијом укине због ситуације око Украјине, наводи ТАС С.

Премијер Фумио Кишида је у марту саопштио да ће, пошто Токио тренутно не види могућност за развој економске сарадње са Русијом, министар пратити спровођење санкција Русији и њихов утицај на јапанска предузећа.

Реконструкција кабинета долази мјесец дана након убиства бившег премијера Шинза Абеа, што је утицало на политички и јавни живот Јапана.

Јапански медији пренели су да је бившег премијера убио мушкарац чија је мајка била члан Цркве уједињења, а који је истражитељима рекао да верује да је Абе промовисао ту организацију, којој је његова мајка давала баснословне донације.

Кишида је у јучерашњој најави реконструкције рекао да нови чланови његовог кабинета и нови званичници владајуће странке морају "темељно да преиспитају" своје везе са Црквом уједињења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана