Izvršni odbor CDU podržao Lašeta za kandidata za kancelara

Tanjug
Izvršni odbor CDU podržao Lašeta za kandidata za kancelara

BERLIN - Izvršni odbor njemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) podržao je danas lidera te partije Armina Lašeta kao kandidata tog konzervativnog bloka za kancelara Njemačke na saveznim izborima u septembru, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane izvore iz stranke.

Kako navode izvori britanske agencije, članovi odbora potvrdili su sposobnost Lašeta da "približava mišljenja, razvija stav i predstavlja ga dosljedno".

 

Pitanje kandidature dospelo je juče u prvi plan kada je Markus Zeder, lider Hrišćansko-socijalne unije Bavarske (CSU), sestrinske partije CDU, objelodanio da je spreman da se kandiduje ispred konzervativaca, ali da će to pitanje uskoro prijateljski razriješiti sa svojim rivalom Lašetom.

Pritisak je rastao da se donese brza odluka o kandidatu konzervativaca koji bi trebalo da izađe na septembarske izbore i pokuša da naslijedi kancelarku Angelu Merkel koja je ranije potvrdila da ne namjerava da se kandiduje za svoj peti mandat.

Kao veći partner u koaliciji CDU/CSU, izbor kanidata CDU je po svemu sudeći odlučujući, navode izvori Rojtersa u toj stranci i ukazuju da je Armin Lašet viđen kao kandidat koji će, po svemu sudeći, raditi na očuvanju političkog nasljeđa Angele Merkel.

Ipak, 60-godišnji Lašet se sukobio sa Merkelovom povodom antiepidemijskih restrikcija, a popularnost koju je uživao kao premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije pokrajne u Nemačkoj, bila je kompromitovana zbog haotičnog upravljanja pandemijskom krizom.

Njegov rival iz redova CSU Markus Zeder (54) koji je podržavao Merkelovu tokom pandemije, smatra se za pronicljivog političkog operativca, ali je poznato da do sada ni jedan lider CSU nikada nije postao njemački kancelar.

Bez Merkelove su mnogi konzervativci nervozni uoči septembarskih izbora, s obzirom na to da ih je ona vodila u četiri izborne pobede.

Ona nije podržala eksplicitno ni jednog kandidata, ali je nagovjestila da bi svoju podršku dala lideru CDU.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana