Извршни одбор ЦДУ подржао Лашета за кандидата за канцелара

Танјуг
Извршни одбор ЦДУ подржао Лашета за кандидата за канцелара

БЕРЛИН - Извршни одбор њемачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) подржао је данас лидера те партије Армина Лашета као кандидата тог конзервативног блока за канцелара Њемачке на савезним изборима у септембру, јавља Ројтерс позивајући се на неименоване изворе из странке.

Како наводе извори британске агенције, чланови одбора потврдили су способност Лашета да "приближава мишљења, развија став и представља га досљедно".

 

Питање кандидатуре доспело је јуче у први план када је Маркус Зедер, лидер Хришћанско-социјалне уније Баварске (ЦСУ), сестринске партије ЦДУ, објелоданио да је спреман да се кандидује испред конзервативаца, али да ће то питање ускоро пријатељски разријешити са својим ривалом Лашетом.

Притисак је растао да се донесе брза одлука о кандидату конзервативаца који би требало да изађе на септембарске изборе и покуша да наслиједи канцеларку Ангелу Меркел која је раније потврдила да не намјерава да се кандидује за свој пети мандат.

Као већи партнер у коалицији ЦДУ/ЦСУ, избор канидата ЦДУ је по свему судећи одлучујући, наводе извори Ројтерса у тој странци и указују да је Армин Лашет виђен као кандидат који ће, по свему судећи, радити на очувању политичког насљеђа Ангеле Меркел.

Ипак, 60-годишњи Лашет се сукобио са Меркеловом поводом антиепидемијских рестрикција, а популарност коју је уживао као премијер Сјеверне Рајне-Вестфалије, најмногољудније покрајне у Немачкој, била је компромитована због хаотичног управљања пандемијском кризом.

Његов ривал из редова ЦСУ Маркус Зедер (54) који је подржавао Меркелову током пандемије, сматра се за проницљивог политичког оперативца, али је познато да до сада ни један лидер ЦСУ никада није постао њемачки канцелар.

Без Меркелове су многи конзервативци нервозни уочи септембарских избора, с обзиром на то да их је она водила у четири изборне победе.

Она није подржала експлицитно ни једног кандидата, али је наговјестила да би своју подршку дала лидеру ЦДУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана