Istorijska odluka komisije Ujedinjenih nacija: Marihuana više nije opasna droga

G.S.

BEČ - Komisija Ujedinjenih nacija za lijekove izglasala je uklanjanje kanabisa ili marihuane sa liste najopasnije droge, što predstavlja istorijsku prekretnicu u dugogodišnjoj borbi za prepoznavanje ove biljke kao važnog lijeka.

Komisija je tako formalizovala preporuku Svjetske zdravstvene organizacije da se kanabis i smola kanabisa, koja se koristi za proizvodnju hašiša, uklone sa liste opojne droge četvrte klase, koja sadrži destruktivne i smrtonosne supstance poput heroina.

Supstance iz četvrte klase zapravo su potkategorija prve klase, što znači da one nisu samo “opasni lijekovi”, već je navedeno da imaju “posebno štetna i izuzetno ograničena ljekovita svojstva”.

- Ovo su dobre vijesti za milione ljudi koji koriste kanabis u terapeutske svrhe. Odluka je odraz na rastuće tržište medicinskih proizvoda na bazi kanabisa - navedeno je u saopštenju.

Za uklanjanje kanabisa i smole kanabisa iz četvrte kategorije prema Jedinstvenoj konvenciji o opojnoj drogi, glasalo je 27 članova komisije, 25 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan, navela je agencija UN.

Ipak ova odluka ne znači da UN kanabis ne smatraju problematičnom biljkom.

Glasanje označava kraj klasifikovanja kanabisa i njegove smole kao opasne droge, ali će i dalje biti podložan određenim ograničenjima prve klase.

Potez UN možda neće imati automatske posljedice u načinu na koji svjetske vlade vode politiku u kontekstu droge, ali bi mogao dati podsticaj u jačanju pravne osnove za prepoznavanje kanabisa kao ljekovite biljke.

Kanada i Urugvaj su jedine države koje su legalizovale i prodaju i korišćenje kanabisa u rekreativne svrhe, dok su mnoge zemlje širom svijeta dekriminalizovale posjedovanje marihuane.

Stručnjaci navode da bi uklanjanje kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika moglo da dovede do slabljenja međunarodnih kontrola medicinske marihuane. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana