Историјска одлука комисије Уједињених нација: Марихуана више није опасна дрога

Г.С.

БЕЧ - Комисија Уједињених нација за лијекове изгласала је уклањање канабиса или марихуане са листе најопасније дроге, што представља историјску прекретницу у дугогодишњој борби за препознавање ове биљке као важног лијека.

Комисија је тако формализовала препоруку Свјетске здравствене организације да се канабис и смола канабиса, која се користи за производњу хашиша, уклоне са листе опојне дроге четврте класе, која садржи деструктивне и смртоносне супстанце попут хероина.

Супстанце из четврте класе заправо су поткатегорија прве класе, што значи да оне нису само “опасни лијекови”, већ је наведено да имају “посебно штетна и изузетно ограничена љековита својства”.

- Ово су добре вијести за милионе људи који користе канабис у терапеутске сврхе. Одлука је одраз на растуће тржиште медицинских производа на бази канабиса - наведено је у саопштењу.

За уклањање канабиса и смоле канабиса из четврте категорије према Јединственој конвенцији о опојној дроги, гласало је 27 чланова комисије, 25 је било против, а један је био уздржан, навела је агенција УН.

Ипак ова одлука не значи да УН канабис не сматрају проблематичном биљком.

Гласање означава крај класификовања канабиса и његове смоле као опасне дроге, али ће и даље бити подложан одређеним ограничењима прве класе.

Потез УН можда неће имати аутоматске посљедице у начину на који свјетске владе воде политику у контексту дроге, али би могао дати подстицај у јачању правне основе за препознавање канабиса као љековите биљке.

Канада и Уругвај су једине државе које су легализовале и продају и коришћење канабиса у рекреативне сврхе, док су многе земље широм свијета декриминализовале посједовање марихуане.

Стручњаци наводе да би уклањање канабиса из категорије најопаснијих наркотика могло да доведе до слабљења међународних контрола медицинске марихуане. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана