Islamska zajednica odlučila da otvori radikalnu džamiju u Beču

Tanjug
Islamska zajednica odlučila da otvori radikalnu džamiju u Beču

BEČ - Islamska zajednica u Austriji (IGGOe) odlučila je da otvori džamiju "Tauid" u Beču, koja je bila privremeno zatvorena nakon terorističkog napada u novembru, jer ju je posjećivao Austrijanac albansko-makedonskog porijekla, koji je ubio četiri osobe i ranio više od 20.

Austrijske vlasti su, poslije terorističkog napada u Beču, donijele odluku da džamija bude zatvorena, jer se pretpostavlja da se terorista u njoj radikalizovao. Na osnovu Zakona o udruženjima je zatvorena džamija i IGGOe joj je oduzela pravnu osnovu. Međutim, sada je interni sud IGGOe, nakon detaljne provjere, kako se navodi u saopštenju, utvrdio da nema dokaza za optužbe austrijskih vlasti, i opovrgao je odluku o zatvaranju džamije.

- Zatvaranje vjerskog objekta u jednoj pravnoj državi mora biti potkrepljeno dokazima i ne smije ni u kom slučaju da se dogodi pukom željom. Optužbe bez dokaza nisu dovolje - prokomentarisao je predsjednik IGGOe Imit Vural odluku suda te vjerske zajednice.

Ministarka vjera Austrije Suzane Rab istakla je da odluku IGGOe ne može razumjeti i da je neodgovorna. Ukazala je da se radi o džamiji u kojoje je boravio više puta terorista koji je izvršio napad u Beču i u kojoj je, prema ocjeni bezbjednosnih vlasti, uslijedila njegova radikalizacija. Rekla je da je bezbjednosna procjena vlasti usmeno i pismeno preneta IGGOe.ž

- Uz to je IGGOe sama tu džamiju okarakterisala vehabijskom ustanovom - podsjetila je Rab. Ona je pozvala IGGOe da dosljedno djeluje protiv svake vrste ekstremizma, i naglasila da džamije nisu mjesta u kojima se ne može primjenjivati zakon.

Džamija Tauid već duže je poznata kao mjesto okupljanja islamističkih ekstremista, u kojoj su čak i vrbovani dobrovoljci za terorističku Islamsku državu.

U toj džamiji okupljali su se i kontroverzni propovjedači rodom iz BiH, od kojih su neki osuđeni u Austriji za podržavanje Islamske države.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana