Исламска заједница одлучила да отвори радикалну џамију у Бечу

Танјуг
Исламска заједница одлучила да отвори радикалну џамију у Бечу

БЕЧ - Исламска заједница у Аустрији (ИГГОе) одлучила је да отвори џамију "Тауид" у Бечу, која је била привремено затворена након терористичког напада у новембру, јер ју је посјећивао Аустријанац албанско-македонског поријекла, који је убио четири особе и ранио више од 20.

Аустријске власти су, послије терористичког напада у Бечу, донијеле одлуку да џамија буде затворена, јер се претпоставља да се терориста у њој радикализовао. На основу Закона о удружењима је затворена џамија и ИГГОе јој је одузела правну основу. Међутим, сада је интерни суд ИГГОе, након детаљне провјере, како се наводи у саопштењу, утврдио да нема доказа за оптужбе аустријских власти, и оповргао је одлуку о затварању џамије.

- Затварање вјерског објекта у једној правној држави мора бити поткрепљено доказима и не смије ни у ком случају да се догоди пуком жељом. Оптужбе без доказа нису довоље - прокоментарисао је предсједник ИГГОе Имит Вурал одлуку суда те вјерске заједнице.

Министарка вјера Аустрије Сузане Раб истакла је да одлуку ИГГОе не може разумјети и да је неодговорна. Указала је да се ради о џамији у којоје је боравио више пута терориста који је извршио напад у Бечу и у којој је, према оцјени безбједносних власти, услиједила његова радикализација. Рекла је да је безбједносна процјена власти усмено и писмено пренета ИГГОе.ж

- Уз то је ИГГОе сама ту џамију окарактерисала вехабијском установом - подсјетила је Раб. Она је позвала ИГГОе да досљедно дјелује против сваке врсте екстремизма, и нагласила да џамије нису мјеста у којима се не може примјењивати закон.

Џамија Тауид већ дуже је позната као мјесто окупљања исламистичких екстремиста, у којој су чак и врбовани добровољци за терористичку Исламску државу.

У тој џамији окупљали су се и контроверзни проповједачи родом из БиХ, од којих су неки осуђени у Аустрији за подржавање Исламске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана