Ikona "Trojstvo" Rubljova prenijeta u Saborni hram Hrista Spasitelja

Tanjug
Ikona "Trojstvo" Rubljova prenijeta u Saborni hram Hrista Spasitelja

MOSKVA - Ikona ruskog slikara Andreja Rubljova „Trojsvo“ prenijeta je u Saborni hram Hrista Spasitelja u Moskvi, nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije odlučio da ikona bude prenijeta iz moskovske Tretjakovske galerije u Rusku pravoslavnu crkvu.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, na sastanku Svetog sinoda, obratio se predsjedničkoj administraciji sa prijedlogom da se ikona prenese u Saborni hram Hrista Spasitelja na praznik Svete Trojice, koji Ruska pravoslavna crkva ove godine obilježava 4. juna.

Kako je danas saopštio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, ikona će u Sabornom hramu Hrista Spasitelja ostati godinu dana, prenijele su RIA Novosti.

Zatim će biti vraćena u Trojičku katedralu Trojice-Sergijeve lavre. Istovremeno, Ministarstvo kulture je ranije saopštilo da će „Trojstvo” dvije nedjelje biti izložena u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, nakon čega će morati da bude restaurirana.

"Trojstvo", remek-djelo drevnog ruskog slikarstva, Rubljov je naslikao u 15. vijeku u čast Svetom Sergiju Radonješkom iz Trojice Sergijeve lavre, gdje se nalazila do 20-ih godina 20. vijeka.

Poslije revolucije 1929. godine, ikona je prenijeta u Državnu Tretjakovsku galeriju.

Povodom 600 godina od pronalaska moštiju Svetog Sergija Radonješkog prošle godine, ikona je donijeta na poklonjenje u Svetotrojičnu Sergijevu lavru. Za pripremu za transport i izlaganje ikone, Ministarstvo kulture formiralo je posebnu komisiju, čiji je glavni zadatak bio da osigura bezbjednost svetinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana