Икона "Тројство" Рубљова пренијета у Саборни храм Христа Спаситеља

Танјуг
Икона "Тројство" Рубљова пренијета у Саборни храм Христа Спаситеља

МОСКВА - Икона руског сликара Андреја Рубљова „Тројсво“ пренијета је у Саборни храм Христа Спаситеља у Москви, након што је предсједник Русије Владимир Путин раније одлучио да икона буде пренијета из московске Третјаковске галерије у Руску православну цркву.

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил, на састанку Светог синода, обратио се предсједничкој администрацији са приједлогом да се икона пренесе у Саборни храм Христа Спаситеља на празник Свете Тројице, који Руска православна црква ове године обиљежава 4. јуна.

Како је данас саопштио патријарх московски и све Русије Кирил, икона ће у Саборном храму Христа Спаситеља остати годину дана, пренијеле су РИА Новости.

Затим ће бити враћена у Тројичку катедралу Тројице-Сергијеве лавре. Истовремено, Министарство културе је раније саопштило да ће „Тројство” двије недјеље бити изложена у Саборном храму Христа Спаситеља, након чега ће морати да буде рестаурирана.

"Тројство", ремек-дјело древног руског сликарства, Рубљов је насликао у 15. вијеку у част Светом Сергију Радоњешком из Тројице Сергијеве лавре, гдје се налазила до 20-их година 20. вијека.

Послије револуције 1929. године, икона је пренијета у Државну Третјаковску галерију.

Поводом 600 година од проналаска моштију Светог Сергија Радоњешког прошле године, икона је донијета на поклоњење у Светотројичну Сергијеву лавру. За припрему за транспорт и излагање иконе, Министарство културе формирало је посебну комисију, чији је главни задатак био да осигура безбједност светиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана