Gutereš zabrinut: Nadam se da je moguće izbjeći krvavi sukob u Libiji

Srna
Gutereš zabrinut: Nadam se da je moguće izbjeći krvavi sukob u Libiji

Tripoli - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš objavio je danas da napušta Libiju “teškog srca” i duboko zabrinut, nakon sastanka koji je imao sa Kalifom Haftarom, komandantom trupa koje držu istočni dio države.

Rojters podsjeća da je Haftar naredio svojim trupama da marširaju na prijestonicu Tripoli.

“I dalje se nadam da je moguće izbeći krvavi sukob u i oko Tripolija”, napisao je Gutereš na Tviter. 

Istočnolibijske snage, koje su saveznici vojnog komandanta Kalife Haftara, zauzele su selo Suk al-Kamis na oko 40 kilometara južno od Tripolija, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog mještanina i izvore iz vojske koja kontroliše istočni dio Libije.

Navodi se da je selo zauzeto nakon borbi sa snagama povezanih sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju.

Kremlj je ranije danas saopštio da ne podržava libijskog vojnog komandanta Kalifu Haftara koji je naredio svojim snagma da krenu prema prijestonici Tripoliju, dok je EU pozvala na smirenje i upozorila da bi situacija mogla da se otrgne kontroli.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina istakao je potrebu da se izbjegnu akcije koje bi dovele do nastavka krvoprolića, prenio je AP.

On je rekao novinarima da je potrebno uložiti svaki mogući napor da se postigne rešenje mirnim diplomatskim sredstvima u Libiji.

Na pitanje da li Rusija podržava Haftara, Peskov je rekao da Moskva ni na koji način nije uključena u to.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je da su veoma zabrinuti zbog gomilanja vojske koje je u toku u Libiji i eksalaciji retorike koja ozbiljno rizikuje da dovede do nekontrolisanog sukoba.

Kocijančić je rekla da EU poziva “sve strane da odmah deeskalzuju situaciju i prekinu sve provokativne radnje”.

Lider međunarodno nepriznate administracije u Libiji, Kalifa Haftar, naredio je juče svojim trupama da krenu prema prestonici Tripoliju, koja je pod kontrolom snaga lojalnih premijeru Fajezu Seraju, prenio je Rojters.

Haftar je poziv objavio u videu naslovljenom “Operacija oslobađana Tripolija”.

Libija je od svrgavanja sa vlasti i svirepog ubistva lidera Moamera Gadafija podeljena na međunarodno priznatu vladu u Tripoliju na čelu sa premijerom Serajom i paralelnu administraciju lojalnu Haftaru, za koju se bori Libijska nacionalna armija (LNA), podsjetila je agencija.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana