Гутереш забринут: Надам се да је могуће избјећи крвави сукоб у Либији

Срна
Гутереш забринут: Надам се да је могуће избјећи крвави сукоб у Либији

Триполи - Генерални секретар УН Антонио Гутереш објавио је данас да напушта Либију “тешког срца” и дубоко забринут, након састанка који је имао са Калифом Хафтаром, командантом трупа које држу источни дио државе.

Ројтерс подсјећа да је Хафтар наредио својим трупама да марширају на пријестоницу Триполи.

“И даље се надам да је могуће избећи крвави сукоб у и око Триполија”, написао је Гутереш на Твитер. 

Источнолибијске снаге, које су савезници војног команданта Калифе Хафтара, заузеле су село Сук ал-Камис на око 40 километара јужно од Триполија, јавља Ројтерс позивајући се на неименованог мјештанина и изворе из војске која контролише источни дио Либије.

Наводи се да је село заузето након борби са снагама повезаних са међународно признатом владом у Триполију.

Кремљ је раније данас саопштио да не подржава либијског војног команданта Калифу Хафтара који је наредио својим снагма да крену према пријестоници Триполију, док је ЕУ позвала на смирење и упозорила да би ситуација могла да се отргне контроли.

Дмитриј Песков, портпарол руског предсједника Владимира Путина истакао је потребу да се избјегну акције које би довеле до наставка крвопролића, пренио је АП.

Он је рекао новинарима да је потребно уложити сваки могући напор да се постигне решење мирним дипломатским средствима у Либији.

На питање да ли Русија подржава Хафтара, Песков је рекао да Москва ни на који начин није укључена у то.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић изјавила је да су веома забринути због гомилања војске које је у току у Либији и ексалацији реторике која озбиљно ризикује да доведе до неконтролисаног сукоба.

Коцијанчић је рекла да ЕУ позива “све стране да одмах деескалзују ситуацију и прекину све провокативне радње”.

Лидер међународно непризнате администрације у Либији, Калифа Хафтар, наредио је јуче својим трупама да крену према престоници Триполију, која је под контролом снага лојалних премијеру Фајезу Серају, пренио је Ројтерс.

Хафтар је позив објавио у видеу насловљеном “Операција ослобађана Триполија”.

Либија је од свргавања са власти и свирепог убиства лидера Моамера Гадафија подељена на међународно признату владу у Триполију на челу са премијером Серајом и паралелну администрацију лојалну Хафтару, за коју се бори Либијска национална армија (ЛНА), подсјетила је агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана