Grčka:Četiri policajca povrijeđena na protestu Roma zbog smrti mladića

Tanjug, Srna
Grčka:Četiri policajca povrijeđena na protestu Roma zbog smrti mladića

ATINA - Četiri policajca Jedinice za razbijanje demonstracija grčke policije (MAT) povrijeđena su u Megari, tokom sinoćnjeg protestnog skupa Roma zbog smrti 20-godišnjaka Nikosa Sabanisa u policijskoj vatri u Perami.

Okupljeni su kamenovali policijske snage, palili gume i zaustavljali saobraćaj na starom državnom putu Atina-Korint, u oba smjera, u blizini Megare, prenosi Katimerini.

Prema informacijama grčke policije, pola časa poslije ponoći jedan policajac je ranjen gelerom iz puške, dok su ostala trojica povrijeđena kamenicama, i oni su prebačeni u vojnu bolnicu.

Policija je upotrijebila suzavac tokom protesta u Atini, a tenzije su se rasplamsale u ulici Panepistimiou, u grčkoj prijestonici, dok je policija kasno sinoć pokušavala da rastjera demonstrante.

Svjedoci kažu da je došlo do sukoba prsa u prsa, a policija je koristila suzavac i šok bombe.

Demonstracijama su prisustvovale grupe vanparlamentarne ljevice, antiautoritaraca i stranke MeRa25 koja je zastupljena u parlamentu.

Mnogi transparenti koje su demonstranti držali govorili su o "policijskom nasilju", piše list.

Kako se navodi, slični protestni skupovi, sa blokadama puteva, održani su i na drugim mjestima.

Ranije je saopšteno da policija u Grčkoj istražuje potjeru u Perami tokom koje je poginuo dvadesetogodišnji mladić. Sedam policajaca koji su u njoj učestvovali, uhapšeno je pod optužbom za ubistvo.

Ministar civilne zaštite Takis Teodorikakos tražio je hitnu disciplinsku reviziju i punu operativnu procenu postupanja grčke moto-jedinice "Dias" tokom potjere.

Sabanis je poginuo nakon policijske potjere 23. oktobra za automobilom čiji vozač je odbio da se zaustavi radi rutinske policijske kontrole u Atini.Prema informacijama iz lokalnih izvora, policijski službenici su vozaču automobila, u kojem su se vozile još dvije osobe, dali znak da stane radi provjere, međutim on to nije učinio već je pokušao da pobjegne.

Za njim je krenula potjera pripadnika grčke moto-jedinice „Dias“ koja se završila u atinskom predgrađu Perama, kada je vozač automobila uletio u grupu motorizovanih policajaca.

Nakon toga, pripadnici policije su otvorili vatru u kojoj je jedan od tri putnika automobila smrtno stradao, jedan je 15-godišnjak je lakše ranjen, a šest policajaca povrijeđeno prilikom udara vozila.

Treći putnik iz automobila, tinejdžer, je uspio da pobjegne i za njim policija intenzivno traga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana