Грчка:Четири полицајца повријеђена на протесту Рома због смрти младића

Танјуг, Срна
Грчка:Четири полицајца повријеђена на протесту Рома због смрти младића

АТИНА - Четири полицајца Јединице за разбијање демонстрација грчке полиције (МАТ) повријеђена су у Мегари, током синоћњег протестног скупа Рома због смрти 20-годишњака Никоса Сабаниса у полицијској ватри у Перами.

Окупљени су каменовали полицијске снаге, палили гуме и заустављали саобраћај на старом државном путу Атина-Коринт, у оба смјера, у близини Мегаре, преноси Катимерини.

Према информацијама грчке полиције, пола часа послије поноћи један полицајац је рањен гелером из пушке, док су остала тројица повријеђена каменицама, и они су пребачени у војну болницу.

Полиција је употријебила сузавац током протеста у Атини, а тензије су се распламсале у улици Панепистимиоу, у грчкој пријестоници, док је полиција касно синоћ покушавала да растјера демонстранте.

Свједоци кажу да је дошло до сукоба прса у прса, а полиција је користила сузавац и шок бомбе.

Демонстрацијама су присуствовале групе ванпарламентарне љевице, антиауторитараца и странке МеРа25 која је заступљена у парламенту.

Многи транспаренти које су демонстранти држали говорили су о "полицијском насиљу", пише лист.

Како се наводи, слични протестни скупови, са блокадама путева, одржани су и на другим мјестима.

Раније је саопштено да полиција у Грчкој истражује потјеру у Перами током које је погинуо двадесетогодишњи младић. Седам полицајаца који су у њој учествовали, ухапшено је под оптужбом за убиство.

Министар цивилне заштите Такис Теодорикакос тражио је хитну дисциплинску ревизију и пуну оперативну процену поступања грчке мото-јединице "Диас" током потјере.

Сабанис је погинуо након полицијске потјере 23. октобра за аутомобилом чији возач је одбио да се заустави ради рутинске полицијске контроле у Атини.Према информацијама из локалних извора, полицијски службеници су возачу аутомобила, у којем су се возиле још двије особе, дали знак да стане ради провјере, међутим он то није учинио већ је покушао да побјегне.

За њим је кренула потјера припадника грчке мото-јединице „Диас“ која се завршила у атинском предграђу Перама, када је возач аутомобила улетио у групу моторизованих полицајаца.

Након тога, припадници полиције су отворили ватру у којој је један од три путника аутомобила смртно страдао, један је 15-годишњак је лакше рањен, а шест полицајаца повријеђено приликом удара возила.

Трећи путник из аутомобила, тинејџер, је успио да побјегне и за њим полиција интензивно трага.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана