Godinu dana talibanske vlasti u Avganistanu

GS
Godinu dana talibanske vlasti u Avganistanu

Talibani su 15. avgust proglasili državnim praznikom. To je početak njihovog ulaska u Kabul i preuzimanja vlasti u Avganistanu.

Ono od čega su stanovnici strahovali vratilo se – brutalni režim iz devedesetih, kada su pod čvrstom talibanskom kontrolom u zemlji, kamenovanja i pogubljenja bila javna, a djevojčicama je bilo zabranjeno da idu u školu.

Prošla je godina otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom. Kabul su zauzeli 15. avgusta 2021. godine. Tadašnji predsjednik Ašraf Gani i drugi zvaničnici napustili su zemlju.

Njihovo preuzimanje vlasti izazvalo je haos u Avganistanu, iz kojeg su bježali civili jer su se plašili osvete talibana zbog saradnje sa stranim - prvenstveno američkim vojnicima ili međunarodnim organizacijama.

Više od polovine stanovništva u Avganistanu, a to je 23 miliona ljudi, nema hranu. Raste i siromaštvo, a sve teže je i zaustaviti prodaju organa.

"Godinu dana je od kada su talibani preuzeli vlast. Svedoci smo neverovatno visokog nivoa siromaštva u zemlji, ekonomskog kolapsa zemlje. Vidimo ljude kojima su plate smanjene ili ih nemaju, pa se zadužuju. Surovo je suočavanje sa realnošću, uključujući rani brak sa devojčicama, ili dečiji rad. To je ekstremna situacija", naveo je Nil Tarner, državni direktor NRC-a za Avganistan.

Nakon što su talibani preuzeli vlast, došlo je do prekida isporuke međunarodne pomoći. Nijedna država nije priznala privremenu vladu talibana. Većina zemalja, koje su napustile Avganistan zatvaranjem svojih ambasada u Kabulu, nisu se vratile.

Hiljade žena je otpušteno ili bilo prisiljeno da napustiti posao u vladinim agencijama i u privatnom sektoru. Mali broj žena je nastavio da radi, i to u bolnicama, školama, policijskoj upravi ili na aerodromima. Osim toga, devojčicama je dozvoljeno da pohađaju samo šest razreda osnovne škole, prenosi RTS.

"Čak i u prošlosti, bilo je ograničenja i nasilja nad avganistanskim ženama, ali žene su imale nadu jer su postojale škole. Žene i djevojke su mogle da služe svojoj zemlji. Ali sada su izgubili jedinu nadu, a to je obrazovanje", rekla je Azita Narhand, aktivistkinja za ženska prava.

Bankarski sistem je skoro propao. Hiljade preduzeća je zatvoreno. Nezaposlenost, siromaštvo i glad su dostigli "alarmantne nivoe". U porastu su mnoge bolesti kao što su neuhranjenost, boginje i dečja paraliza.

U noći 31. avgusta, američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, čime je okončala skoro 20 godina svog vojnog prisustva u Avganistanu. Od tada tom zemljom, prenose mediji, vladaju brutalni režim, jad i beda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana