Годину дана талибанске власти у Авганистану

ГС
Годину дана талибанске власти у Авганистану

Талибани су 15. август прогласили државним празником. То је почетак њиховог уласка у Kабул и преузимања власти у Авганистану.

Оно од чега су становници страховали вратило се – брутални режим из деведесетих, када су под чврстом талибанском контролом у земљи, каменовања и погубљења била јавна, а дjевојчицама је било забрањено да иду у школу.

Прошла је година откако су талибани преузели контролу над Авганистаном. Kабул су заузели 15. августа 2021. године. Тадашњи предсjедник Ашраф Гани и други званичници напустили су земљу.

Њихово преузимање власти изазвало је хаос у Авганистану, из којег су бjежали цивили јер су се плашили освете талибана због сарадње са страним - првенствено америчким војницима или међународним организацијама.

Више од половине становништва у Авганистану, а то је 23 милиона људи, нема храну. Расте и сиромаштво, а све теже је и зауставити продају органа.

"Годину дана је од када су талибани преузели власт. Сведоци смо невероватно високог нивоа сиромаштва у земљи, економског колапса земље. Видимо људе којима су плате смањене или их немају, па се задужују. Сурово је суочавање са реалношћу, укључујући рани брак са девојчицама, или дечији рад. То је екстремна ситуација", навео је Нил Тарнер, државни директор НРЦ-а за Авганистан.

Након што су талибани преузели власт, дошло је до прекида испоруке међународне помоћи. Ниједна држава није признала привремену владу талибана. Већина земаља, које су напустиле Авганистан затварањем својих амбасада у Kабулу, нису се вратиле.

Хиљаде жена је отпуштено или било присиљено да напустити посао у владиним агенцијама и у приватном сектору. Мали број жена је наставио да ради, и то у болницама, школама, полицијској управи или на аеродромима. Осим тога, девојчицама је дозвољено да похађају само шест разреда основне школе, преноси РТС.

"Чак и у прошлости, било је ограничења и насиља над авганистанским женама, али жене су имале наду јер су постојале школе. Жене и дjевојке су могле да служе својој земљи. Али сада су изгубили једину наду, а то је образовање", рекла је Азита Нарханд, активисткиња за женска права.

Банкарски систем је скоро пропао. Хиљаде предузећа је затворено. Незапосленост, сиромаштво и глад су достигли "алармантне нивое". У порасту су многе болести као што су неухрањеност, богиње и дечја парализа.

У ноћи 31. августа, америчка војска је напустила аеродром у Kабулу, чиме је окончала скоро 20 година свог војног присуства у Авганистану. Од тада том земљом, преносе медији, владају брутални режим, јад и беда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана