Gest na sastanku Putina i Sija izazvao paniku Vašingtona, nazvali ga "noćnom morom"

Agencije
Gest na sastanku Putina i Sija izazvao paniku Vašingtona, nazvali ga "noćnom morom"

VAŠINGTON - Prijateljski zagrljaj između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Si Đinpinga bio je dokaz kolosalnog strateškog poraza Sjedinjenih Američkih Država, rekao je analitičar Heritidž fondacije Majkl Pilsberi u intervjuu za Foks njuz.

- Strateška je noćna mora za Sjedinjene Države je vidjeti kako dva lidera grle jedan drugog. Obično se kineski lider Si Đinping ponaša uzdržanije. On nije Italijan koji voli zagrljaj, on je vođa kineskih komunista - primijetio je američki stručnjak.

Prema Pilsberiju, prijateljstvo Rusije i Kine predstavlja ogromnu opasnost za Vašington. Sjedinjene Države percipiraju obje zemlje kao opasne strateške protivnike, dodao je on.

- Ovo je tužan dan za Sjedinjene Države - zaključio je analitičar.

Putin je u četvrtak, tokom ograničenih razgovora sa Si Đinpingom, primijetio da saradnja Rusije i Kine nije oportunističke prirode i da nije usmjerena protiv trećih zemalja.

Rusko-kineski odnosi su jedan od ključnih faktora stabilizacije na međunarodnoj areni, naglasio je ruski predsjednik.đPutin je bio u državnoj posjeti Kini od 16. do 17. maja, u posjeti Pekingu i Harbinu . Ovo je bila prva inostrana posjeta ruskog predsjednika nakon zvaničnog stupanja na dužnost. Si Đinping je prošle godine takođe otišao u Rusiju na svoje prvo inostrano putovanje nakon reizbora, u Moskvu je stigao u martu 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana